24 Kasım 2010 Çarşamba

folik asit

İngiliz bilimadamları kalp krizi ve kalp hastalıkları ile mücadelenin ucuz ve basit bir yolunu buldu. Araştırmalar, folik asit içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesinin kanda biriken ve kalp hastalıklarına neden olan amino asitlerin seviyesini azalttığını ortaya çıkardı.

Uzmanlar hamile kadınların düzenli olarak folik asit almasının da bebeğin omurga gelişimi için önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar kalp krizine ve diğer kalp hastalıklarına karşı önlem almanın basit ve ucuz bir yolunu buldu. Sonuçları İngiliz tıp dergisinde de yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre düzenli olarak folik asit almak kalp krizi ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor.

Araştırmalara göre, kalp hastalıklarına kanda biriken homosistein adlı amino asit seviyelerinin artması yol açıyor. Folik asit alınması ise pekçok bilimadamınca “yeni kolesterol” olarak nitelendirilen homosistein seviyelerini azaltarak kalp hastalıkları riskini azaltıyor.

Folik asidin vücutta depolanmasının zor olduğunu belirten uzmanlar bu nedenle sürekli olarak folik asit içeren besinler tüketilmesini öneriyor. Folik asidin en yoğun olduğu gıdalar ise 
ekmek,
mısır gevreği, 
yeşil yapraklı sebzeler, 
brokoli, 
ıspanak, 
bezelye, 
portakal ve 
mercimek.

Bebek için önemli

Uzmanlar anne olmak isteyen ve hamile kadınlar için de folik asidin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Zira hamilelikten bir süre önce ve hamileliğin ilk 12 hastası içinde düzenli olarak folik asit alınması bebeğin omurgasının gelişmesi ve herhangi bir omurga hastalığına sahip olmaması açısından kritik önem taşıyor.

İngiltere`de yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, günlük folik asit alımı kalp krizi ve felç vakalarının önlenmesinde etkili oluyor.

Kalp ve damar hastalıklarının en büyük sebebinin kandaki homosistein adlı amino asitlerin seviyesindeki yükselme olduğunu belirten İngiliz bilim adamları, folik asitin homosistein adlı maddenin düşmesine yol açarak, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde rol oynamasının dışında bazı kanser türleri ve alzheimerin önlenmesinde de etkili olduğunu ifade etti. Her üç kişiden birinin günlük vitamin ve mineral tabletleri kullandığı İngiltere`de, vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasını destekleyici hapların yıllık maliyeti ise 350 milyon sterlin civarında. Bayanlar, hamileler, çocuklar için çok önemli olduğu kadar sigara veya alkol kullanan herkes için alınması gerekli ek bir besin olan folik asit, en çok yapraklı yeşil sebzeler, karaciğer, böbrek, yumurta, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, yonca, yosun, maydanoz, nane, baklagiller ve tohumlu gıdalarda bulunuyo

Hiç yorum yok: