24 Kasım 2010 Çarşamba

karnitin

Karnitin, genellikle karaciğer ve böbreklerde sentezlenen, lizin ve metiyonin amino asitlerinden oluşan bir dördüncül amonyum katyonudur.
Karnitin, vücuda giren besinlerin enerjiye çevrilmesinde önemli rol oynayan bir besin maddesidir. Karnitin vücutta oynadığı rol dolayısıyla vitaminlere benzetilse de vücudumuzda da düşük miktarda üretilebildiği için vitaminler sınıfında yer almamaktadır.
Kartinin ayrıca ileriki yaşlarda beyin içindeki enerji metabolizmasına ve gelişmiş sinir sistemi fonksiyonlarına katkı sağlamaktadır.[1]

Kilo verdirici özelliği [değiştir]

"Kartinin çoğu zaman kilo verdirici bir madde olarak tanıtılmasına rağmen, bu konuda kanıtlanmış hiçbir klinik kanıt bulunmamaktadır. Orta kilolu kadınlar üzerinde orta ölçekli yapılan bir araştırma sonucunda Karnitin'in vücut kilosunu veya vücut yağ oranını belirli bir şekilde değiştirmediği saptanmıştır. Bu araştırma sonucuna dayanarak Karnitin'in kilo verdirici özelliği kabul edilmemektedir. Aerobik spor egzersizlerinden önce kullanıldığında yağ yakımını hızlandırdığı gözlenmiştir." [2]

6. L-carnitine Yağ Asidine Sahip Yiyecekler
Yaşa bağlı hafıza problemlerine çoğu zaman beyine giden oksijeni ve besleyici gıdaları engelleyen plak büyümesi ve beyine verilen kanın azalması yol açar. Karaciğerin ürettiği bir amino asit olan ve beyindeki dolaşımı hızlandıran L-carnitine, beyin sağlığınız için sayısız güçlü yarara sahiptir. Ayrıca beyindeki yüksek oksitlenmeyi önler. Alzheimer Hastalığının önlenmesinde iyi sonuçlar verdiğini yapılan araştırmalar kanıtlamıştır. L-carnitine içeren besin kaynakları : Kırmızı etler, balık, kümes hayvanları, buğday, avokado, süt ve fermante edilmiş soya fasülyesi.



L-Carnitine Nedir?


L-Carnitine likit Kullanımı
l carnitine kullanımı, l carnitine yan etkileri varmı?, l cartine zararlı mıdır?, l carinite zayıflama hapları, l carnitine yorumlar, l carnitine max, l carnitine zayıflatır mı?
Besin takviyelerinin kullanımı sırasında, kullanılacak olan dozun belirlenmesi, ürünün doğru seçimi kadar önemlidir. Eğer takviyeyi uygun dozda kullanmaz iseniz, beklediğiniz sonucu alamamanız çok olasıdır. Kilo kaybını desteklemek amacıyla günde en az 500 - 1000 mg L-carnitine alınmalıdır. Bazı kişilerde ise kullanılması gereken L-carnitine miktarı 2000 - 3000 mg’a kadar çıkabilmektedir.
Kilo kaybını desteklemek amacıyla içinde 50 mg L-carnitine bulunan formülasyonlar kullanılmaktadır. Enerjiyi ve kilo kaybını desteklemek için bu oldukça anlamsız bir dozdur ve bu düşük dozları kullanan kişiler genellikle L-carnitine’in işe yaramadığını düşünmektedirler. Bu, kocaman bir binada çıkan yangına 1 bardak su atmaya ve suyun yangını söndürmekte etkili bir madde olmadığını düşünmeye benzer.
L-carnitine’den maksimum etkiyi elde etmek için kullandığınız miktara dikkat etmenin yanında, karbonhidratlardan (şeker ve nişastalar) mümkün olduğunca kaçınmanız gerekir. Ne kadar çok karbonhidrat alınırsa o kadar çok insülin hormonu salgılanır ki bu da L-carnitine’in etkinliğini oldukça düşürür. Ayrıca Omega-3 yağ asitlerinden ve proteinlerden zengin bir diyetle L-carnitine’in etkinliğini arttırmak mümkündür. Kilo vermeye yardımcı olmak için L-carnitine ile birlikte egzersiz yapmak da oldukça yardımcı olacaktır. Yağların yakılması işlemi ancak hücrelerde oksijen varlığında gerçekleşir. Yağ ve oksijen uygun koşullar altında bir araya geldiğinde, oksijen yağı “yakar”. Kas hücresinin içerisine yeterli miktar oksijenin girmesini sağlamak içinse egzersiz yapmak gereklidir.
L-Carnitine’den en çok faydalanacak 5 grup
1- Daha fazla enerjiye ihtiyaç duyanlar: Hücre içerisinde enerji üretiminden sorumlu olan maddelerden biri de L-carnitine’dir.
2- Kilo vermek isteyenler: Düşük karbonhidratlı bir diyet ve egzersizle birlikte kullanılmalıdır.
3- Kalp sağlığını desteklemek isteyenler: Co-enzyme Q10, E vitamini gibi kalbi destekleyen takviyelerle birlikte kullanılabilir.
4- Sporcular: Özellikle aerobik sporlarda L-carnitine dayanıklılığı ve performansı arttırmaktadır.
5- Vejeteryanlar ve Veganlar: L-carnitine en çok et ve et ürünlerinde bulunduğu için vejeteryanlar L-carnitine’i dışarıdan takviye olarak almalıdırlar

 Yağ yakımı için yürüyüş ve Karnitin 

Özellikle ilk yürüyüş seansının eğlenceli, zindeleştirici olması ve fiziksel anlamda fazla zorlayıcı olmaması önemlidir.


ntvmsnbc
Güncelleme: 10:45 TSİ 21 Mayıs. 2010 Cuma
GNC - Başlangıç programının yavaş ve dereceli artan formda olması, kişinin fiziksel aktivite hakkında olumlu bir tavır geliştirmesiyle birlikte programa bağlılığın uzun süreli olmasını sağlar. Özel durumlar dışında bir yürüyüş seansı 60 dakika kadar sürmelidir. Yavaş hızda yürüyerek ısınma ile başlamalı, gerçek çalışma temposunda yürüyerek sürmeli, düşük hızda yürüyüş ve açma-germe (stretching) hareketlerinden oluşan soğuma ile sona ermelidir. Her seansta 300 – 500 Kcal enerji harcanmalıdır. Önerilen yürüyüş sıklığı haftada 3 – 5 seanstır. Uzun süreli düzenli egzersiz geçmişi olanlar için 5 seans uygun iken, yeni başlayanlar ve özellikle eklemlerinde aşınma sorunu olabilecekler için 2 – 3 seans yeterlidir. Fizik kondisyonu çok düşük olup 45 – 60 dakikalık bir seansı tamamlayamayacak olan kişiler, günde iki kez 15 dakikadan başlayan ve süresi giderek artan bir program benimseyebilirler.

Yürüyüşten beklenen sağlık yararlarını elde etmekte, yürüyüşün hızı ve mesafesi değil, yürüyüş sırasındaki kalp atım sayısı (nabız) ve yürüyüş süresi önemlidir. Kişinin yürüyüşten özellikle kalp – dolaşım sistemine yönelik yarar sağlaması için belirli bir nabız aralığında çalışması gerekir.
Yaşa göre bu hesaplama şöyle yapılır;
(220 – yaş) x 0,65 ile (220 – yaş) x 0,75 arası
Örneğin 40 yaşında bir kişi için:
(220 – 40) x 0,65 = 117
(220 – 40) x 0,75 = 135
Bu kişinin yürüyüş sırasında nabzı 120 – 140 arasında olmalıdır.
Bu nabız aralığında kalp – dolaşım sistemi uyarılır ve antrene edilirken, harcanan enerji de başlıca kan yağlarından sağlanır. Yani kilo vermeyi hedefleyen yürüyüşçüler için de uygun çalışma nabzı aynı aralıktadır.

Diyet reçetelerinin, zayıflama ürünlerinin, sağlıklı yaşam gurularının kıyasıya mücadele ettiği günümüz ortamında, kafası karışık “son kullanıcıya” müjdeli bir haber verelim; L-carnitine (karnitin) vücuttaki varlığı tam 104 yıl önce belirlenmiş, amino asit benzeri bir maddedir. Vücuttaki toplam karnitinin % 95’i kas dokusunda bulunur. Performans artırıcı ve yağ yakıcı olarak kullanılmaktadır.
Son yıllarda ileri biyokimya ve kas biyopsi teknikleri ile insanlar ve deney hayvanları üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar, karnitini daha güçlü olarak gündeme getirdi. Üstelik bu kez sadece egzersiz yapanlar değil, yapmayanlar için de…
Karnitinin Karbonhidrat ve Yağ Metabolizmasına Olan Etkileri
• Kan dolaşimı ile kaslara gelen uzun zincirli yağ asitlerinin, kas hücreleri içindeki enerji alt birimi olan mitokondri içine girişini kolaylaştırır .
• Yüksek şiddetli olmayan (submaksimal) egzersiz sırasında, ortamda yeterli serbest karnitin varsa, yağlar öncelikli yakıt olarak kullanılır.
• Egzersiz yapmayan sağlıklı kişide, kaslarda karbonhidratların yakılmasını azaltır, depolanmasını sağlar, yağların beta-oksidasyon adı verilen tepkime ile yakılmasını artırır.
• Yüksek şiddetli egzersizin hemen başında laktik asit birikimine bağlı oluşan yorgunluğu engeller.
• Egzersiz sonrası toparlanmayı, muhtemelen doku oksijenlenmesini artırarak, iyileştirir.
• Tip 2 diyabetlilerde kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürdüğü gösterilmiştir.
Egzersiz yapan veya yapmayan herkes, vücut yağ metabolizmasını düzenlemek üzere karnitin kullanabilir.
• Kardiyovasküler hastalık, Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, obezite gibi sistemik metabolik sorunları olanlar karbonhidrat ve yağ metabolizması düzenlenmesinde karnitinden yarar görebilir.
• Karnitin, egzersiz ve diyet programlarına yağların öncelikli yanmasını sağlayarak destek olabilir. Bu amaçla tempolu yürüyüş, jogging, bisiklet, yüzme, aerobik dans gibi egzersiz programları öncesi kullanılabilir.
• Karnitin, yüksek şiddetli olmayan egzersizin etkinliğini artırır, yüksek şiddetli egzersizin hemen başinda oluşan yorgunluğu kısmen engeller. Bu amaçla, yüzme, mesafe koşuları, bisiklet gibi dayanıklılık sporlarında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ayrıca tenis, futbol, basketbol, voleybol, cimnastik, mücadele sporları gibi yüksek şiddetli efor ataklarıyla seyreden branşlarda da kullanılabileceği açıktır.
• Karnitin her türlü performans sporu antrenmanı veya müsabakası sonrası toparlanmanın hızlandırılması, iyileştirilmesi amacıyla kullanılabilir.
Önerilen günlük doz 1-5 gram arasında değişir. Egzersizden 30-60 dakika önce alınması ya da her gün belirli saatte düzenli kullanılması önerilir. Sıvı formunun emilimi daha iyidir. Benim deneyimlerime dayanarak önerdigim doz, zayıflama programlarına destek olarak egzersiz öncesi 1,5-2 gram, sportif performansa katkı amacıyla 2-5 gramdır. Doğru olan bir sağlık profesyonelinden kullanım amacı, yaş, ağırlık ve sağlık durumunu gözeten bir kullanım önerisi alınmasıdır.
Ayrıntılı bilgi için www.gnc.com.tr

Hiç yorum yok: