27 Mayıs 2008 Salı

tansiyon yüksekliği için tuzsuz ve yağsız diyet




İNTERNET DOKTORU




Tuzsuz ve Yağsız Diyet

(Tansiyon yüksekliği vs için)



-Tuzsuz ekmek yenilecek
-Yemekler tuz ve salça katılmadan yapılacak (salçada tuz olabileceğinden domates konacak)
-Turşu,(tuz ve yağ içerdiklerinden) kuruyemiş yenmeyecek
-Yağ ve un içerdiklerinden pasta,börek,vs yenmeyecek
-(İçerdikleri tuz ve yağ oranı çok az olmadıkça) hazır gıda tüketilmeyecek
-Evde tuz ve yağ içeren hiçbir hazır malzeme kullanılmayacak; örneğin hazır çorba kullanılmayacak.
-Dışarıdan hiçbir kesinlikle hazır yemek yenmeyecek ; tost,döner,lokanta yemeği vb . Dışarıya çıkarken yenilecekler yanımızda götürülecek.
-Yemeklere çok az yağ konacak (bir tencere yemeğe en fazla 2 yemek kaşığı sıvı yağ konacak
-Yemekler düdüklü tencerede (mümkünse yağ kullanılmadan) haşlama usulü pişirilecek
-Et ve kıymada hiç yağ bulunmayacak; kıyma (tamamıyla yağsız etten) özel çektirilecek ;
-Yağ ve tuz kullanılmadan hazırlanmış ızgara köfte-domates-yeşillik vs veya tuzsuz ve yağsız peynirden (örneğin tatlı lor) hazırlanmış sandviç evden dışarı çıkmak gerektiğinde (yanınızda götürülerek) yenebilir. Fakat içeceklere de dikkat etmek gerekir.(Ayran,şekersiz çay vs kullanmak gerekir) -Yağsız (light) süt tercih edilmelidir.
-Şeker vücutta yağa dönüşeceğinden şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir.Şeker yerine tatlandırıcı kullanmak daha uygun olur.
-Aynı nedenden ötürü, unlu mamullerden de kaçınmak gerekir. Ekmek yemekten mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.

Tuzsuz ve yağsız diyet'in uygulaması en zor bölümü evden dışarıda geçirilen zamandaki yeme-içmelerdir. İkram edilen bir gıdada tuz,yağ, şeker,un miktarı fazla olacağından, bunlar yenmemelidir.


>>>

GENEL İLKELER :

Aşağıdaki yiyecekleri yemeyiniz :
1- Sakatatlar : Karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, yürek ve benzerleri
2- Yağlı gıdalar : Kaymak, krema, tahin, mayonez, çikolata, pasta, soslar, tahin helvası, kuru yemişler, vb.
3- Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağ, margarin.
4- Yağda kızartmalar : Et, sebze veya hamur kızartmaları.
5- Alkollü içecekler ve meşrubatlar, sigara, hazır meyva suları, soda, maden suyu.
6- Yağlı etler, yağlı balıklar, yağlı tavuk, sucuk, salam, sosis,jambon, pastırma.
7- Önerilenden fazla tuz, tuz içeren konserve, salamura hazır gıdalar, zeytin, turşu, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, cips.

Aşağıdaki yiyecekleri bir günde belirtilen miktardan fazla yemeyiniz :
1- 3 su bardağı (500 gr) süt veya yoğurt (kaymaksız)
2- Az yağlı iki kibrit kutusu büyüklüğünde (60 gr) beyaz peynir veya 4-5 yemek kaşığı lor peyniri
3- Sadece kırmızı et tüketilirse 60 gr (iki köfte kadar), beyaz et tüketilirse (tavuk-balık) 150 gr (5 köfte kadar)
4- 8 tatlı kaşığı (40 gr) toz şeker veya 4 tatlı kaşığı bal veya 4 tatlı kaşığı reçel
5- Günlük 3 yemek kaşığı (30 gr) sıvı yağ (1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1,5 yemek kaşığı mısırözü, soya, ayçiçek veya pamuk yağı)
6- Bir günde 2 silme çay kaşığı (2 gram) TUZ kullanılabilir.

Öneriler :
1- Bir günde 2-4 porsiyon pişmiş veya çiğ sebze yiyiniz.
2- Yemeklerde kepekli ekmeği tercih ediniz.
3- Kabuklu yenebilen meyvaları soymadan yiyiniz.
4- Haftada 2-3 tabak kuru baklagil (kuru fasülye, nohut, mecimek, barbunya) yemeye çalışınız.
5- Bol yürüyüş yapınız.
6- Balık veya soya yağı tüketemiyorsanız günde 1 tane ceviz yiyebilirsiniz.
7- Haftada 1-2 kez 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (30 gr) veya 1 köfte kadar (30 gr) et yerine 1 tam yumurta yenilebilir.

ÖRNEK DİYET :

1.Gün :

Sabah:
Taze kaşarlı tost (25 gr kaşar)
1 haşlanmış yumurta
Kuşburnu çayı

Kuşluk:
Mandalina

Öğle:
Bulgur pilavı
Kuru fasülye
Cacık
Salata
Ekmek (kepekli)

İkindi:
Portakal
Fındık (6 adet)

Akşam:
Sebze çorbası
Hamsi buğulama (90 gr)
Salata
Mandalina
Ekmek (kepekli)

Gece:
Kuru kayısı


2.Gün :

Sabah:
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı çökelek peyniri
Domates, salatalık
Ekmek (kepekli)

Kuşluk:
Muz

Öğle:
1 tabak orman kebabı (90 gr)
Pirinç pilavı
Salata
1 kase yoğurt (az yağlı)
Ekmek (kepekli)

İkindi:
Elma
Fındık (6 adet)

Akşam:
Mercimek çorbası
Zeytinyağlı enginar (veya fasülye vs)
1 kase yoğurt (az yağlı)
Ekmek (kepekli)

Gece:
Kavun


3.Gün :

Sabah:
1 su bardağı süt
5 adet zeytin
1 dilim beyaz peynir
Ekmek (kepekli)

Kuşluk:
Kiraz

Öğle:
Kıymalı bezelye
Makarna
Salata
Cacık
Ekmek (kepekli)

İkindi:
Karpuz
3 adet ceviz

Akşam:
Şehriye çorbası
Haşlanmış tavuk (90 gr)
Zeytinyağlı fasülye
Salata
Ekmek (kepekli)

Gece:
Erik


4.Gün :

Sabah:
Adaçayı (şekersiz)
Kepek ekmeğinden beyaz peynirli sandviç (30 gr peynir)
Domates

Kuşluk:
Elma

Öğle:
Domates çorbası
Zeytinyağlı pırasa
Erişte
Cacık (1 kase)
Ekmek (kepekli)

İkindi:
Simit
Çay (şekersiz)

Akşam:
Mercimek çorbası
Piliç ızgara (150 gr)
Kuskus
Muz
Ekmek (kepekli)

Gece:
Süt (şekersiz)

Hiç yorum yok: